Letterpress

Letterpress kaarten, trouwkaarten geboortekaartjes en letterpress visitekaarten zijn enorm populair door de ambachtelijke en vintage uitstraling.

Drukwerk met een authentieke en karakteristieke uitstraling, waarbij een (chliche) afdruk verdiept in het zachte papier wordt gedrukt. Dat is letterpress. Het drukken met verhoogde cliché’s of Letters was tot de opkomst van offsetdruk (vlakdruk) de enigste drukmethode. En gek genoeg streefde men toen voornamelijk naar een vlakke afdruk en was het letterpersen een doodzonde.

Letterpress Foliedruk

Naast het klassieke letterpress met pantone drukinkten is het ook mogelijk verschillende soorten en kleuren folie verdiept in karton te bedrukken. Dit is het zogenaamde “Hotfoil stamping letterpress”

Een combinatie van Letterpress met Pantone inkt en letterpress met folie is goed te combineren met elkaar. Ook de combinatie Offsetdruk en letterpress is een veel gebruikte combinatie.

Letterpress Drukpers

Voor letterpress wordt er geen moderne drukpers of printer gebruikt maar een Heidelberg Degel Automaat. Deze drukpers wordt ook wel een boekdrukpers genoemd waar je o.a. mee kunt lettpressen.

De gemaakt drukcliche wordt op een magnetisch houder bevestigd die vervolgens in het drukproces wordt in ge-inkt door de inktrollen. Het karton wordt vervolgens in het drukproces tegen de cliche met inkt aangedrukt en zo ontstaat de afdruk.

PMS "Pantone Matching Systeem"

Zoals we CMYK kleurcodes voor drukwerk hebben en RGB kleurcodes voor beeldschermen, zo zijn PMS kleuren ontwikkeld om exact de juiste kleur uit de drukpers te krijgen. Pantone is de naam van het bedrijf dat kleurcoderingen publiceert en is een algemene standaard op kleurgebied binnen de grafisch industrie.

Kleuren gedrukt in een Pantone drukkleur zijn vaak frisser en briljanter van kleur dan dat ze gedrukt worden vanuit een CMYK kleurprofiel. Pantone kleuren worden niet zoals het fullcolour drukproces tijdens het drukproces gemengt maar voor aanvang van het drukproces, Net zoals een schilder zijn verfkleur mengt vanuit een RAL kleurenstandaard.

Dik karton >> Voor letterpress zijn er dikke en zachte kartonsoorten nodig omdat de drukstempel anders in spiegelbeeld aan de weerzijde zichtbaar is.

Eenzijdige bedrukking>> Zelfs dikke kaarten bedrukken met een drukstempel is dat nog steeds zichtbaar aan de achterzijde. Daarom adviseren wij voor letterpress een 1 zijdige bedrukking. Bij een 2 zijdige bedrukking in letterpress ontstaat ook het probleem dat de drukstempel de andere letterpress afdruk wegdrukt.

Cacheren >> Om toch de kaarten volledig 2 zijdig met letterpress te bedrukken. drukken we 2 kaartversies en verlijmen we de 2 onbedrukte zijdes met elkaar. Zo ontstaat er een extra dikke kaart en volledig 2 zijdig bedrukt in letterpress.

Kaarten met Letterpress

Kaartjes met Letterpress worden door zowel de zakelijke gebruiker als ook door de consument aangevraagd. Het betreft meestal voor de zakelijke gebruiker de visitekaarten of uitnodigingkaarten en de consument is voornamelijk geïnteresseerd in geboortekaarten, trouwkaarten en jubileumkaarten.

Zakelijk Letterpress

Letterpress is ook geschikt als zakelijk drukwerk zoals: uitnodigingen, With compliments, giftcards en visitekaarten

Geboortekaart Roos

Letterpress gedrukt in 2 pantone drukkleuren. Gedrukt op 900 gram Wild

Kaartje Hugo

500 gram Wild karton, bedrukt met 1 pantone blauw kleur in Letterpress.

Kaartje Floor

700 gram Sumo, bedrukt in 2 pantone drukkleuren in Letterpress.

Kaartje Evi Anne

500 gram Wild, bedrukt in 1 pantone rose kleur in Letterpress.

Visitekaartjes voor Insane

600 gram Gmund, bedrukt in 1 groene PMS steunkleur in Letterpress.

Kaartje June

Letterpress gedrukt op 450 gram Gmund. Bedrukt in 1 fluor PMS kleur.

Geboortekaart

Letterpress gedrukt op 450 gram Gmund. bedrukt in 1 pantone fluor PMS steunkleur.

Dubbele kaart met rillijn

Naam Mila gedrukt in letterpress. De rest is fullcolour gedrukt.

Kaart sophie Betine

Deze kaart is gedrukt op 900 gram Wild n 1 pantone drukkleur.

Promo kaart monkeydruk

1 kleur gedrukt en tekst omhoog gepreegt.

Kleur op snede

De gesneden randen of zijkanten van alle type kaarten kunnen voorzien worden van “kleur op snede” De zijkant wordt dan bedrukt met de kleur naar keuze. dit is meestal een Pantone kleur of een metallic kleur zoals goud, zilver of koper.

Kleur op snede

Zwarte kleur opsnede is toegepast op deze visitekaarten

Kleur op snede

De rand /snede heeft hier dezelfde kleur als als het groen van de kaart, beide een groene PMS steunkleur

Kleur op snede

Goud metallic op de rand gedrukt van een zwarte papieren kaart. Dit papier is 700 grams en prima geschikt voor kleur op snede

Kleur op snede

Goud metallic op de rand, papier is 450 gram Gmund

Beschikbare formaten

We drukken alle soorten en formaten kaarten ook als deze afwijken van de standaard kaart formaten.

Proefdrukken

In letterpress is een fysieke test afdruk maken kostbaar. Dit omdat we van het proefkaartje een stempel moeten maken en deze moeten gaan instellen in de drukpers. Dan moet de juiste inkt worden aangemaakt en vervolgens op kleur worden ingesteld.  Deze handelingen zijn 90% van de kosten van de kaarten. Daarom gaan proefdrukken alleen digitaal in PDF formaat.

Als de tekst en opmaak goed is en de juiste kleur is gekozen dan is er ook geen proefdruk meer nodig.

Minimale oplage

Er is eigenlijk geen minimale oplage maar de meeste kosten zijn de instel en materiaal kosten. Een minimale oplage is in verhouding te duur daarom hanteren wij eigenlijk een minimale oplage van 50 stuks

In overleg is een lager oplage ook mogelijk, maar in verhouding wel duurder per stuk ivm start en materiaal kosten.

Combinatie van kaarten

Voor een onderneming met meerdere personeel leden of bij een trouwerij met meer gevarieerde kaarten of een geboortekaart met daarbij borrel of uitnodigingen zijn er meerdere variaties nodig. Deze combinaties kunnen worden aangevraagt via ons email adres. Wij zenden dan een paasende offerte retour.

Combinatie van druktechnieken

Letterpress kan gecombineerd worden met verschillende druktechnieken, zoals: Foliedruk, reliefdruk, offsetdruk en kleur op snede. Ook kunnen er extra afwerkingen worden toegepast zoals Cacheren, stansen en voorzien van 1 of meerdere boorgaten.

Vraag naar de mogelijkheden.

Bijpassende enveloppen

Voor standaard formaat kaarten hebben we bijpassende enveloppen. Ook leveren we gekleurde, metallic en kraft enveloppen

Karton geschikt voor letterpress

Voor letterpress kaarten is er een minimale dikte van 0,7 mm nodig om de stempel verdiept te kunnen drukken. Bij dunner karton wordt de indrukking minder zichtbaar of drukt de stempel de afdruk voelbaar door aan de achterzijde.

Levertijden

Voor elk type drukwerk hanteren wij standaard levertijden maar kan in overleg worden aangepast.

• Geboortekaarten – 3 werkdagen
• Trouwkaarten – 5 werkdagen
• Zakelijk drukwerk – 7 werkdagen

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Secured By miniOrange